De finale: mijn eigen gefermenteerd wortelsap proeven

5 november 2015 door Kim Verhaeghe in Gezondheid, Onderzoek

Dertig dagen geleden ging deze bokaal met wortelsap de kelder in. Vandaag mag de pot voor het eerst terug open. En vooral, vandaag mag ik eindelijk proeven van mijn eerste fermentatiebrouwsel.pekesDe geur blijkt bij het openen alvast stukken beter dan wat ik rook in de bokaal die ik na drie dagen opende. Toen was de geur vooral composthoop-achtig, vandaag ruik ik de zuurheid die ook uit flessen cider of geuze opstijgt.

De smaak is zout-zuur. Te zout eigenlijk volgens de meer ontwikkelde smaakpapillen van mijn vriendin Charlotte. Maar best drinkbaar. Zeker in de wetenschap dat ik nu puur gefermenteerd wortelsap proef, terwijl het eigenlijk de bedoeling is om het te mengen met bijvoorbeeld fris appelsap.pekes2Over dat zout wist Sander Wuyts, één van de wetenschappers betrokken bij het Ferme Pekes project, me trouwens te vertellen dat aan het recept dat wij naar huis hadden meegekregen uit voorzorg extra zout is toegevoegd. Extra zout betekent minder kans op kwaadaardige bacteriën, en dus minder kans op mislukking.

Maar extra zout betekent ook minder lekker. Bij mijn volgende fermentatie moet ik daar dus een evenwicht in vinden. En die volgende keer komt er zeker. Dit citizen science project liet me kennis maken met fermenteren, en het bevalt me. Zeker ook omdat mijn eerste keer "veilig" verliep onder het toeziend oog van microbiologen. Dat bespaart me al de onzekerheid die vaak met testbrouwsels gepaard gaat. En ik weet nu dat wetenschappers geloven in, of toch op zoek zijn naar, de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd sap. Ook dat is een motivatie om er mee door te gaan.

De bio-ingenieurs van de Universiteit Antwerpen bestuderen dezer dagen de stalen van alle deelnemers. Resultaten zijn er voorlopig nog niet. Van zodra er iets te melden is, blog ik er hier over.

Eerder schreef ik al deze blogs over het Ferme Pekes project:

pekes3Ook zin gekregen om deel te nemen aan een citizen science project en zo de wetenschap een handje te helpen? Op www.iedereenwetenschapper.be vind je interessante wetenschappelijke projecten waaraan je als niet-wetenschapper kan deelnemen, gaande van vogeltellingen over games voor kankeronderzoek tot het analyseren van foto’s van het heelal. ‘Iedereen Wetenschapper’ is een nieuw initiatief van Eos, ondersteund door de Jonge Academie Vlaanderen en Scientific American.


4 reactie op “De finale: mijn eigen gefermenteerd wortelsap proeven”

 1. Ludo Beantwoorden | Permalink

  Kan u mij vertellen wat de verhoudingen zijn? Sap/zout? En de bewerkingen? Moet het sap gekookt worden?
  Bedankt!

  • Kim Verhaeghe Beantwoorden | Permalink

   Veilig is 2,5 procent zout in het sap, maar dan moet je het gefermenteerde sap achteraf wel aanlengen met bijvoorbeeld appelsap of vers wortelsap (anders te zout). Je kan ook zakken naar 2 procent zout.

 2. Ludo Beantwoorden | Permalink

  Kan u mij vertellen wat de verhoudingen zijn? Sap/zout? En de bewerkingen? Moet het sap gekookt worden?
  Bedankt!

 3. Frederik Beantwoorden | Permalink

  Wat doe je met het gefermenteerde sap voor je het drinkt? Schud je de bokaal zodat het "bezinksel" en het sap weer goed gemengd zijn, of scheidt je het pure "sap" van het bezinksel?

Een reactie geven