De pasta-tegen-de-muur-gooi-test

1 december 2016 door Kim Verhaeghe in Fantastische Wetenschap

Spaghetti is gaar als hij tegen de keukenmuur blijft plakken. Zelfs wie niet vaak in de keuken staat, weet dat. Zowat overal ter wereld gooien would-be chefs pastaslierten tegen de muur. Behalve in Italië. Daar proeven ze gewoon.

Er lijkt logica in deze simpele keukentest te zitten. We beginnen altijd met droge pasta die niet aan elkaar kleeft en we eindigen met gare pasta, die in een grote meelbal klit als je niet oplet. Conclusie: ongare pasta kleeft niet, gare pasta kleeft wel. Dat is een correcte observatie en een aanzet tot verklaring, maar er is geen wetenschappelijk fundament voor deze pasta-tegen-de-muur-gooi-test.

cooked_695997-taste-nov-19-pastaDuitse onderzoekers onderwierpen de test aan een wetenschappelijke evaluatie. Ze gebruikten standaard spaghetti van het bekende merk Barilla, met een aanbevolen gaartijd van 9 minuten. Na 3, 6 en 9 minuten gooiden dertien vrijwilligers spaghettislierten tegen een keukenwand, een raam en een schoolbord. Dat zijn 13 x 3 x 3 = 107 sliertworpen, die beoordeeld werden op ‘blijven plakken’ of ‘niet blijven plakken’.

De resultaten leken aanvankelijk hoopgevend. De mate van blijven plakken steeg inderdaad naarmate de spaghetti langer had gekookt. Bij 9 minuten bleven nagenoeg alle slierten aan de muur plakken. Helemaal zoals de pasta-tegen-de-muur-gooi-test het voorschrijft. Helaas bleef de pasta ook na 3 en 6 minuten aan de muur kleven. In meer dan de helft van de gevallen was dat zo, met een foutmarge van 30 procent.

Voor zij die liever koken dan statistieken lezen: dat wil zeggen dat je heel wat slierten tegen de muur moet gooien voor je echt zeker bent dat de spaghetti gaar is. Het verlies aan spaghetti kan je compenseren door de slierten terug van de muur te halen en te serveren, maar ondertussen had je ook gewoon kunnen proeven of vertrouwen op de aanbevolen gaartijd. En dan is er nog de vraag: wat met te gare spaghetti?

De Duitse onderzoekers besluiten dat we beter doen zoals de Italianen: proeven. Ze beoogden met hun onderzoek naar eigen zeggen ook een hoger doel. Aantonen dat je niet zomaar moet aannemen wat algemeen aangenomen wordt en dat de wetenschap er is om ons tegen onzin en onwetendheid te beschermen, zelfs als het over een spaghettisliertenkwestie gaat.

Een reactie geven