De Universele Wet der Metalness

17 augustus 2016 door Kim Verhaeghe in Fantastische Wetenschap

Welk woord is het meest metal van allemaal?

burnn

Zoals elk muziekgenre heeft ook metal zijn ongeschreven etiquette. Voor een buitenstaander kan het moeilijk zijn om in te schatten wat metal is en wat niet. Al is het eigenlijk vrij eenvoudig. De kop van een vleermuis afbijten is metal, de eendjes voederen in het park niet. Een fles whisky als ontbijt is metal, een smoothie met kiwi en goji-bessen is dat niet. Goji-ra is dan weer wel metal, want dat is gelatiniseerd Japans voor het fictieve monster Godzilla. Het taalgebruik is met andere woorden een voorzichtige hint der metalness. Zo zijn Cannibal Corpse, Anthrax en Megadeth vermoedelijk metalbands. Burn, Suffer, Die. Dat is metal. Maar welk woord is nu het meest metal van allemaal?

De Londense datawetenschapper en Iron Maiden-fan Iain Barr zocht het uit. Hij maakte een lijst van alle woorden uit 222.623 metalnummers, gooide er woorden als the, and en that uit en vergeleek zijn lijst vervolgens met de Brown Corpus, een lijst van ongeveer een miljoen ‘doordeweekse’ Engelse woorden uit kranten, wetteksten en boeken. De metal’ste woorden zijn volgens Iain Barr de woorden die vaak in metalteksten voorkomen en tegelijk zeldzaam zijn in het taalgebruik van de demonenvrije wereld. Hij bedacht daarvoor een formule, een Universele Wet der Metalness, wat op zich ook behoorlijk metal is.

Het metalgehalte van een woord (Mw) is te berekenen is uit de frequentie van voorkomen van een woord (w) in een metaltekst (Nwmetal) gedeeld door de frequentie van voorkomen van datzelfde woord in de lijst der alledaagse woorden (Nwbrown).
Barr becijferde dat, breathe (het proces waarbij een substantie, voornamelijk drugs, wordt opgenomen), eternity (een zeer lange periode, gewoonlijk doorgebracht in de hel), veins (een ander medium waarlangs substanties, voornamelijk drugs, worden opgenomen) en cries (de triestige roep van een arend of ander vliegend monster) behoorlijk metal zijn, maar dat niets zo metal is als burn (het toedienen van extreme hitte op een lichaam). De minst metal’ige metalwoorden zijn university (een plaats van leren en schuldgevoelens), particulary (een moeilijk uit te spreken woord) en secretary (een persoon die niet graag secretaresse wordt genoemd).
Het gecijfer van Barr is niet nieuw. Eerder berekenden onderzoekers van de University of Colorado in de VS al dat het woord love in de voorbije halve eeuw steeds minder vaak is gebruikt in popmuziek. Verwijzingen naar seks maakten een omgekeerde evolutie – tss, die jeugd van tegenwoordig! Zwarte artiesten gebruiken het vaakst verwijzingen naar seks, maar hun teksten zijn langer dan die van de vrouwelijke zangeressen uit de jaren 1960 en 1970, die de grootste dichtheid aan seksuele referenties allertijden uitkraamden.

Liefde en seks moeten het in metalteksten vaak afleggen tegen dood en vernieling. Toch zetten metalheads hun destructieve taalgebruik zelden om in daden. Onderzoekers van de universiteit van Wenen stelden vast dat metalfans net een hogere levensvoldoening hebben dan aanhangers van een populairder genre, en dat ze ook minder vaak zelfmoord plegen dan hun teksten doen vermoeden.
Een ander, Amerikaans onderzoek toont zelfs aan dat niet metal, maar countrymuziek het risico op zelfdoding verhoogt. De wetenschappers stelden vast dat in steden waar lokale radiostations meer country draaien, inwoners een hoger risico op zelfdoding hebben. Het effect is onafhankelijk van het aantal scheidingen, de beschikbaarheid van wapens en armoede, en geldt alleen voor blanke inwoners. Tijd voor een waarschuwingslabel op countryalbums?001-001-cover-v4-1609-1

Deze blog verscheen in de rubriek "Fantastische Wetenschap" in Eos magazine. Klik op de cover om het magazine te bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie geven