Helium is niet om te lachen

21 oktober 2015 door Marieke van Schoonhoven in Geen categorie

 

30Een paar jaar geleden stuurde ik een heliumballon in een doos naar een vriendin voor haar dertigste verjaardag. Ze was blij verrast toen ze de schijnbaar lege doos openmaakte en de ballon met haar jubileumleeftijd erop naar het plafond steeg. Inmiddels denk ik twee keer na voordat ik zo’n ludiek alternatief voor een verjaardagskaartje stuur.

Een eerste keer omdat ballonnen schadelijk zijn voor het milieu. De Antwerpse gemeente Schoten maakte begin oktober als een van de eerste Vlaamse gemeentes bekend dat ze het gebruik van heliumballonnen gaat verbieden tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente. ‘Uit bekommernis voor het milieu, denk aan de zogeheten plastic soep die voor veel vervuiling zorgt’, aldus milieuschepen Erik Block in Het Nieuwsblad. In Nederland gaat de heliumballon al een tijdje niet meer op in een reeks steden.

En daar zit wat in. Het duurt namelijk maar liefst vier jaar voordat zo’n ballon volledig afgebroken is. Veel dieren zien het plastic aan voor voedsel en eten het op, waardoor hun maag en darmen verstoppen.

helium_images.Par.36454.Image.500.275.1Maar een tweede keer denk ik na omdat het helium in de ballonnen een schaars goed is. Het gas uit opgestegen ballonnen is zo licht dat het buiten de aardse atmosferen drijft en nooit meer terugkomt. Bovendien is alleen in de Verenigde Staten een grote voorraad helium opgeslagen – in een natuurlijke zoutkoepel onder de prairie in Texas. Om het geld dat de Amerikaanse overheid in de winning stak, terug te verdienen, bepaalde ze in 2010 dat de hele nationale voorraad in 2015 verkocht moet zijn – tegen spotprijzen. Inmiddels is dat gewijzigd naar het veilen van het resterende helium tot twee derde van de voorraad is verkocht. De rest is voor Amerikaans gebruik. Een oplossing is dat echter niet. Wetenschappers – helium wordt gebruikt voor medische toepassingen zoals de koeling van supergeleidende elektromagneten in MRI- en NMR-scanners – vrezen dat de prijzen en het aanbod alleen maar volatieler zullen worden.

Alle ogen zijn nu gericht op de VS voor betere reglementering. Wat u en ik in de tussentijd kunnen doen? Juist, stoppen met het pleziergebruik zoals bij feestjes en nieuwjaarsrecepties, of voor een paar seconden durende Mickey Mouse-stem. Want helium, dat is niet om te lachen.

 

Een reactie geven