Bibberen in Zuid-Europa

6 januari 2017 door Sara Vicca in Geen categorie

 

In Italië, Servië, Roemenië, Polen is het deze dagen ijskoud en valt de sneeuw vaak met bakken uit de lucht. In Italië is het even koud als in Noorwegen en in Griekenland hebben de vele mensen in vluchtelingenkampen het extra hard te verduren vanwege het koude weer. Hoe kan het dat het zo koud is in Zuid-Europa, terwijl het hier nog wel meevalt? En moet de opwarming van de Aarde hier nu eigenlijk geen stokje voor steken?

jetstream

Figuur 1: Het verloop van de straalstroom op 6 januari 2017, 15h. Bron: http://www.netweather.tv/index.cgi?action=jetstream;sess=

Het is de straalstroom die dit rare weer veroorzaakt. De figuur hiernaast toont het huidige verloop van de straalstroom (de rood-gele band). Die duikt momenteel boven midden-Europa van noord naar zuid om ter hoogte van Bulgarije en Roemenië weer terug te keren. Via de inham die zo wordt gecreëerd komt koude polaire lucht tot in Italië. Waar de straalstroom passeert valt er bovendien (soms heel wat) neerslag, wat de overvloedige sneeuwval in bvb. Roemenië verklaart.

En klimaatverandering?

Die werkt zulke omstandigheden in de hand. Doordat de polen sterker opwarmen dan de tropen, zwakt de straalstroom af en gaat die gemakkelijker meanderen (zie hier voor wat meer uitleg). Men zegt dan ook wel eens dat de polaire vortex - die de koude polaire lucht normaal in het noorden houdt - afzwakt. Koude polaire lucht kan daardoor al eens gemakkelijker naar het zuiden duiken. Met andere woorden, klimaatverandering vergroot in onze contreien de kans op een koudegolf.

Omgekeerd zorgt het meanderen van de straalstroom er ook voor dat warme zuidelijke lucht verder naar het noorden kan doordringen. Dat laatste heeft er deze winter mee voor gezorgd dat het op de noordpool ongezien warm was. In december balanceerden de temperaturen er vaak rond het vriespunt (het was er dus 20-30 graden warmer dan normaal), met alle gevolgen vandien voor het zee-ijs. De winter van 2016-2017 is tot nu toe uitzonderlijk warm geweest op de noordpool, en in deze periode van het jaar was er nog nooit zo weinig poolijs (Figuur 2).

Figuur 2: Verloop van de oppervlakte zee-ijs op de noordpool. Bron: http://nsidc.org/arcticseaicenews/.

Figuur 2: Verloop van de oppervlakte zee-ijs op de noordpool. Bron: http://nsidc.org/arcticseaicenews/.

Een reactie geven