Dokter, ik heb mijn smartphone ingeslikt

2 november 2016 door Kim Verhaeghe in Fantastische Wetenschap

smartphoneingesliktHet is algemeen geweten dat peuters dingen inslikken. Knikkers, muntjes, batterijen. Zowat alles wat in hun handjes past, gaat ook door hun keel, denken ze. En dan met mama of papa naar de spoed. Ook volwassenen slikken wel eens zaken in die niet ingeslikt horen te worden. Zij doen dat meestal ongewild en vooral tijdens het eten. De belangrijkste oorzaak is vraatzucht, maar ook een slecht zicht doet visgraten en kippenbeentjes in de keelholte verdwijnen.
Ook na de maaltijd laat onze hoofdingang soms ongewenst bezoek binnen. Zo telt de medische literatuur tientallen rapporten van ingeslikte tandenborstels. Een 22-jarige vrouw gebruikte haar tandenborstel als kotsopwekker, maar het stokje ging helaas de verkeerde kant op. Een andere vrouw getuigde dan weer over een hardloopwedstrijdje tijdens het tanden poetsen, waarbij ze ten val kwam en de tandenborstel in haar keel voelde verdwijnen.

Het kan nog ongebruikelijker wanneer er drugs en alcohol aan te pas komen. Zo kwam een 35-jarige man bij de dokter met de melding dat hij zijn smartphone had ingeslikt. Waarom en hoe hij dat had gedaan, wist de man niet meer. Bezwarende foto’s op zijn smartphone zouden daar later (na de operatie) duidelijkheid over scheppen. Het rapport dat dit voorval beschrijft, maakt gewag van de ‘first and only case of the accidental ingestion of an entire cell phone with casing’, maar – helaas voor de mensheid – klopt dat niet. Een snuggere gevangene slikte een mobiele telefoon in, hopende dat hij na een toiletbezoek zijn compagnons kon bellen. Het snode plan eindigde voortijdig op de operatietafel.
Helaas beperkt het inslikken van voorwerpen zich niet tot pijnlijke bloopers als deze. Vaak ligt een ernstige psychische stoornis aan de basis. Bij pubers bijvoorbeeld, die zichzelf willen verminken door naalden, nietjes, scheermesjes, paperclips, glas, hout, plastic of zelfs kleurpotloden in te slikken. En een ziekenhuis in Rhode Island in de Verenigde Staten kampte enige tijd met een ziekelijk fenomeen. Amper 33 individuen waren er verantwoordelijk voor maar liefst 305 medische interventies om een bewust ingeslikt object uit hun slokdarm of maag te verwijderen. De totale kostprijs voor alle verwijderingsacties van balpennen, munten en magneten bedroeg twee miljoen dollar. Bij 26 patiënten werd een psychiatrische stoornis vastgesteld. Bij 7 dus niet.

Een reactie geven